Acasă Internațional Alegeri parlamentare în Bulgaria! Naționaliștii pe locul 3 în sondaje

Alegeri parlamentare în Bulgaria! Naționaliștii pe locul 3 în sondaje

338
0
DISTRIBUIȚI

Duminică au loc alegeri parlamentare în Bulgaria. Scrutinul a început la ora 7.00 și se va încheia la ora 20.00. Rezultatele primelor sondaje vor fi date publicității imediat după închiderea urnelor.

Bulgaria / Parlament / Alegeri 2017

Direcția în care se vor îndrepta vecinii de la sud nu este foarte clară, însă cert este faptul că lupta se va da între socialiști și conservatori, intenția de vot fiind aproximativ egală între cele două tabere. Totuși, în aceste condiții, rolul de arbitru poate să revină naționaliștilor pentru formarea noului guvern.

Socialiștii mizează pe faptul că ultimul succes în alegerile le-a aparținut. În noiembrie 2016, candidatul lor, Rumen Radev, fost militar de carieră, a fost ales Președintele Republicii. Conservatorii mizează în continuare pe Boiko Borisov, fost premier, care are o retorică mai apropiată de Bruxelles, însă nu exclude relațiile cu Rusia, mai ales în domeniul energetic.

Bulgaria este considerată cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, astfel că nivelul de trai reprezintă principala preocupare a majorității alegătorilor.

Pentru accederea în Parlament, partidele trebuie să îndeplinească pragul de 4% din voturi și se estimează că va fi trecut de cinci formațiuni. GERB și PSB sunt urmate în sondaje de Patrioții Uniți, alianța electorală naționalistă, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și partidul nou-înființat Volia, al omului de afaceri Veselin Mareșki, ultimele trei urmând să obțină fiecare  sub 10%.

În aceste condiții, primele două clasate s-au declarat dispuse să se alieze cu naționaliștii, plasați pe locul al treilea, pentru formarea noului guvern.

Aceste alegeri vor fi un test și pentru cele două partide importante ale minorității musulmane din Bulgaria, de circa 700.000 de persoane, majoritatea turcofoni: formațiunea tradițională MDL, a treia în actualul parlament, se declară împotriva politicii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce noul partid Dost este susținut de Ankara, însă nu este de așteptat să intre în parlament.