Acasă Internațional Declarația de la Roma a stabilit o Uniune Europeană cu mai multe...

Declarația de la Roma a stabilit o Uniune Europeană cu mai multe viteze

88
0
DISTRIBUIȚI

Liderii UE și-au reînnoit sâmbătă la Roma angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern.

Europa / Roma 2017

Fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”. Ceremonia a avut loc în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Declarația de la Roma stabilește „fără echivoc” o Uniune Europeană cu mai multe viteze. State precum Franța, Germania și Olanda vor stabili „direcția și ritmul”, iar celelalte state membre le vor urma „dacă vor sau dacă pot”.

„Să nu ne facem iluzii, ‘Declarația de la Roma’ a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă ‘vitezelor diferite’ li se spune, de ieri, ‘ritmuri diferite’. Nucleul dur al UE, Germania — Franța — Olanda, va da direcția și ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”, a scris Băsescu duminică, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, „liderii politici din România au obligația să înțeleagă acest lucru, să-l explice populației și să acționeze în consecință”.

„Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al ‘ritmurilor diferite’ este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcție, vor intra doar cei care au un ritm bun de acum înainte.Ar fi păcat să constatăm cu ‘surprindere’ peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un ritm bun anunță că au devenit Statele Unite ale Europei”, conchide fostul șef al statului.