Acasă Internațional Rusia acuză: atacul SUA în Siria, în interesul ISIS

Rusia acuză: atacul SUA în Siria, în interesul ISIS

189
0
DISTRIBUIȚI

Rusia reacționează la atacul american întreprins în Siria. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației Ruse pentru a analiza măsurile ce se impun în noile condiții create în zonă.

Vladimir Putin / Rusia

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat pentru vineri seara o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre atacul aerian american în Siria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totuși, oficialul moscovit a precizat că Rusia va menține deschise canalele de comunicare cu Washingtonul, dar nu va trece la un schimb veritabil de informații prin intermediul acestora.

„În urma atacului aerian american, riscurile privind posibile coliziuni între avioane rusești și americane sunt semnificativ mai mari. Atacul SUA în Siria a fost întreprins de fapt în interesul organizației Statul Islamic (ISIS) și altor grupări cu caracter terorist care operează în Siria”, a acuzat omul lui Putin.

Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a menționat că Rusia percepe atacul SUA în Siria ca un act de agresiune împotriva aliatului său. „În condițiile în care noi acordăm ajutor forțelor militare siriene în conformitate cu solicitarea care ne-a fost adresată de conducerea Siriei, Siria este aliatul nostru”, a explicat Peskov.

Pe de altă parte, Dmitri Peskov a refuzat să comenteze posibilitatea ca forțele militare  ale Rusiei să apere obiectivele militare guvernamentale.

„Această întrebare trebuie pusă oamenilor noștri de pe teren”, a încheiat secretarul de presă al șefului statului rus.

SUA și Rusia se găsesc pe poziții diferite în conflictul din Siria. Astfel, deși ambele părți luptă oficial împotriva Statului Islamic, americanii susțin opoziția siriană, în timp ce rușii îi oferă sprijin necondiționat actualului președinte, contestatul Bashar Al-Assad.

Ținta atacului american cu rachete de croazieră Tomahawk, din noaptea de joi spre vineri, a fost o bază aeriană siriană, considerată de Pentagon ca punct de decolare pentru avioanele care ar fi desfășurat recent un atac chimic atribuit regimului de la Damasc.

Baza Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Siriei, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se află în Mediterana orientală.