Acasă Internațional Turcia ar putea organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană

Turcia ar putea organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană

124
0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ar putea cere organizarea unui referendum privind continuarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în contextul relaţiilor tensionate între Ankara şi mai multe state europene.

Erdogan Turcia Referendum

Erdogan a declarat că acestă nouă consultare populară ar putea avea loc după referendumul pe tema introducerii sistemului prezidenţial din data de 16 aprilie.

„Indiferent ce va decide poporul nostru, ne vom supune”, a declarat Erdogan cu ocazia unei conferinţe turco-britanice.

„Ei spun că dacă câştigă ‘da’ pe 16 aprilie nu ne vor mai primi în UE. Ne-ar face munca mai uşoară dacă ar lua această decizie”, a declarat Erdogan, care a adăugat că referendumul privind sistemul constituţional reprezintă „un punct de cotitură”.

Pentru a treia zi consecutivă, preşedintele turc a declarat că va continua să folosească termenii de „fascist” şi „nazist” la adresa liderilor europeni atât timp cât el va fi calificat drept „dictator” de aceştia din urmă.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care relaţiile dintre Ankara şi UE s-au tensionat foarte mult în ultimele săptămâni după anularea, în mai multe state membre, a unor mitinguri de campanie în favoarea referendumului privind consolidarea puterilor lui Erdogan, în special în Germania şi în Olanda.

Alegătorii turci sunt chemaţi la urne pe data de 16 aprilie pentru a vota în cadrul unui referendum constituţional privind înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial.

Această reformă îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul.

Mai mult, în cazul în care Constituția va fi modificată, Recep Tayyip Erdogan ar putea rămâne la putere până în anul 2029.