Pentru oricine se gândește să renunțe la alcool sau este doar curios de efectele acestei decizii, specialiștii în bolile ficatului explică modul în care organismul își revine.
„Avem tendința de a ne ignora ficatul, pentru că, deși îți poți simți inima bătând, plămânii respirând și stomacul mârâind, nu ai cu adevărat nicio legătură senzorială cu ceea ce face ficatul tău”, spune Dr. Adam Scioli, director medical și șef al secției de psihiatrie la Centrele de tratament Caron, anunță thehealthy.com.
Dr. Scioli continuă: „Majoritatea toxinelor (inclusiv alcoolul) sunt absorbite în intestine și trec prin ficat pentru a fi procesate înainte de a fi distribuite în restul corpului.”
„Studenții la medicină învață în mod faimos că aproape două treimi din ficat pot fi aproape obliterate, iar organul se va reconstrui și se va reconstitui”, explică Dr. J. Wes Ulm, medic, cercetător medical și expert în bioinformatică stabilit în SUA. „Acest lucru, la rândul său, oferă o veste bună pentru alcoolici și alte persoane cu boli hepatice cronice”.
Dacă sunteți curioși despre o viață sănătoasă fără alcool, căutați să reduceți consumul de alcool sau pur și simplu sunteți curioși despre efectele pe care le poate avea, atunci să aflați ce se întâmplă cu ficatul dumneavoastră atunci când beți – și când vă opriți – este un mod excelent pentru a începe.
Ficatul se va regenera
Este important de știut că leziunile provocate de alcool la nivelul ficatului pot fi reversibile. Alcoolul poate provoca diferite grade de afectare a ficatului, în funcție de cantitatea consumată, precum și de impactul altor afecțiuni medicale pe care o persoană le poate avea asupra sănătății ficatului. „Tipurile de leziuni pe care le poate provoca alcoolul variază de la acumularea de grăsime în ficat, sau steatoză, la inflamarea ficatului, hepatită, până la cicatrizare sau ciroză”, explică Dr. Lamia Haque, MD, MPH, specialist în dependență la Yale New Haven Hospital.
Dr. Haque este hepatolog și medic specialist în medicina dependenței, care tratează pacienții cu boli hepatice și tulburări de consum de substanțe concomitente. „Deoarece bolile hepatice pot fi silențioase în stadiile incipiente, uneori pot lua pacienții prin surprindere dacă o anomalie apare în analizele de sânge sau în imagistică”, spune Dr. Haque.
„Atunci când o persoană încetează să mai bea alcool, există adesea o îmbunătățire a leziunilor hepatice. Dacă leziunea este ușoară, aceasta poate fi complet inversată, iar dacă leziunea este mai cronică, atunci se poate îmbunătăți parțial, dar acest lucru este încă asociat cu beneficii pentru sănătate”, spune Dr. Haque.
„Recomandăm ca pacienții cu boli hepatice cronice sau cu alți factori de risc să evite alcoolul pentru a reduce riscurile de a afecta și mai mult ficatul, și este important de menționat că oprirea consumului de alcool în orice stadiu al bolii hepatice este asociată cu beneficii”.
Inflamația cronică este o problemă care poate duce la o varietate de afecțiuni, cum ar fi artrita, astmul, diabetul, cancerul, Alzheimer și bolile de inimă. Blogul Clinicii Cleveland spune: „Simptomele inflamației cronice pot fi mai greu de depistat decât cele ale inflamației acute”.
Clinica Cleveland enumeră, de asemenea, semnele inflamației cronice care includ dureri abdominale, dureri în piept, oboseală, dureri articulare și erupții cutanate.
„Acest organ are o capacitate remarcabilă de regenerare”, spune Dr. Ulm.
„În cazul bolii hepatice alcoolice, cauza proximă pentru multe dintre chinurile ficatului este un răspuns inflamator, deoarece organul suferă primele lovituri din cauza toxinelor legate de alcool, un proces care se hrănește și se agravează. Renunțarea la băutură întrerupe acest ciclu de inflamație cronică, un prim pas esențial în vindecare”.