7,59 dolari pe lună – cu atât echivalează salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela. Banii nu ajung pentru a cumpăra nici măcar un kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu 8 -10 dolari, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Banii au fost insuficienți miercuri pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, dar au ajuns pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.
În prezent, o familie cu cinci persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).
Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală, bolivarul, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană.
Protestele pe care organizaţiile sindicale le-au declanşat în acest an arată nemulţumirea clasei muncitoare, nu doar din cauza salariilor mici, ci şi din cauza scăderii condiţiilor de muncă, potrivit Agerpres.
Pe vremuri, o ţară petrolieră bogată
Puternic lovit de inflaţie, cu scumpiri care ajunseseră chiar şi la 400.000% în urmă cu trei ani, Venezuela a decis anul trecut să efectueze o a doua denominare, tăind şase zerouri din coada monedei sale.
A fost a doua oară în ultimii trei ani când această ţară sud-americană a recurs la denominare pe fondul hiperinflaţiei.
Cândva o ţară petrolieră bogată, Venezuela a înregistrat o contracţie a Produsului Intern Brut de 80% începând din 2013 şi aproximativ 65% din gospodării au ajuns să trăiescă în sărăcie. Preşedintele Nicolas Maduro a spus că de vină pentru problemele economie ale Venezuelei a fost embargoul petrolier impus de SUA.