În cursul weekendului, patru centrale electrice din comitatul Pierce, statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, au fost vandalizate. Poliția locală din Seattle a anchetează dacă incidentul face parte dintr-un atac coordonat pe fondul preocupărilor că grupuri de extremă dreaptă lansează aceste atacuri în scopul de a provoca perturbări și a incita la război civil.
Autoritățile federale au emis anterior avertismente privind potențiale atacuri din partea grupărilor extremiste.
Vandalizarea celor patru centrale electrice din comitatul Pierce, o suburbie din sudul oraşului Seattle, a lăsat fără curent peste 14.000 de locuințe în ziua de Crăciun, a raportat poliţia locală. Niciun suspect nu a fost reţinut duminică, au precizat forţele de ordine într-un comunicat, adăugând că, deocamdată, nu au putut stabili dacă este vorba despre un atac coordonat.
„Suspectul (suspecții) au pătruns în zona împrejmuită și au vandalizat echipamentul care a provocat un incendiu”, a precizat biroul șerifului într-un comunicat.
Atacuri similare au mai fost raportate atât în statul Washington, dar și în statele Oregon (nord-vest) şi Carolina de Nord (sud-est).
La începutul lunii decembrie, poliția federală a avertizat asupra unor potențiale amenințări vizând rețeaua electrică a companiei Tacoma Public Utilities, proprietară a două dintre infrastructurile sabotate, potrivit unui comunicat.
Militanţii din grupurile extremiste violente „au dezvoltat planuri credibile şi ţintite de a ataca infrastructura electrică începând cel puţin din 2020″, a se arată într-un raport din ianuarie al Departamentului pentru Securitate Internă, citat de presa americană.
La începutul lui decembrie, aproximativ 45.000 de case şi magazine au fost cufundate în întuneric în Moore County, Carolina de Nord, după un atac cu armă împotriva a două transformatoare electrice.
Atacul a survenit la un an de la inculparea în acelaşi stat a cinci indivizi, presupuşi membri ai unor grupuri de discuţii despre supremaţia rasei albe şi neo-naziste. Aceștia au fost puși sub acuzare pentru că au plănuit atacuri asupra unor centrale electrice.
După incidentul din comitatul Moore, Washington Post a precizat că forțele de ordine investighează opt incidente în patru state.
Ei au căutat să provoace „haos general”, „în scopul creării unui stat centrat pe etnia albă”, potrivit rechizitoriului.
Totodată, în statul Ohio (nord), trei bărbaţi având legături cu mişcarea neo-nazistă au pledat vinovaţi în februarie că au folosit arme şi explozibili pentru a vandaliza mai multe centrale electrice.
Aceștia au pus la cale „un complot tulburător, în sprijinul ideologiei supremației albilor, pentru a ataca instalații energetice cu scopul de a afecta economia și a alimenta dezbinarea în țara noastră”, a declarat la acea vreme procurorul general adjunct Matthew Olsen.
Infrastructura energetică se află de mult timp pe lista țintelor adepților supremației albilor și a altor extremiști de dreapta care urmăresc „destabilizarea” Americii, declara în februarie Brian Levin, directorul Centrului pentru studiul urii și extremismului al California State University, San Bernardino.
Jon Wellinghoff, fostul președinte al Comisiei Federale de Reglementare a Energiei, a declarat la CNN la începutul lunii decembrie că incidentul recent din comitatul Moore este similiar unui atac comis asupra unei centrale de lângă San Jose, California, în 2013.
În acel caz, care nu a fost niciodată rezolvat, una sau mai multe persoane au tras aproape 100 de focuri de armă avariind 17 transformatoare de înaltă tensiune în valoare de 15 milioane de dolari.