Written by 3:02 am Business Views: 1

Statul împrumută bani de la români și în primele zile din 2023. Ce dobândă oferă

Statul împrumută bani de la români și în primele zile din 2023, prin intermediul titlurilor de stat „Tezaur”, a anunțat joi Ministerul Finanțelor, precizând și care sunt dobânzile pe care le oferă.

Începând de marți, 3 ianuarie 2023, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãți de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8,00%.

Pentru creșterea atractivitãții și încurajarea plasamentelor pe termen mai lung dobânzile oferite pentru cele trei maturitãți au fost majorate, fațã de nivelul pieței secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani și respectiv 0,48% pentru scadența de 3 ani.

În anul 2022 românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1,2,3 și 5 ani remunerate cu dobânzi situate între 4.5% și 9.15%.

Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.

Titlurile de stat pot fi cumpãrate:

• Între 3 – 24 ianuarie 2023 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid TEZAUR online și TEZAUR online (https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online);

• Între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unitãțile Trezoreriei Statului;

• Între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban și 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A.

Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publicã, www.posta-romana.ro.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close