Conform Asociației Berarii României, cantitatea vândută în țara noastră în 2023 a fost de cca 15 milioane de hectolitri, redusă de la 15.8 milioane de hectolitri în 2022. Diferența se simte din creșterea accizelor: 11% din 1 ianuarie 2023 față de ianuarie 2022, apoi încă 10% de la 1 ianuarie 2024.
În România nivelul accizei la bere este cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania (0,929 €/ hectolitru/ grad Plato față de 0,787 €/ hectolitru/ grad Plato), în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor. Sectorul berii, care este 100% fiscalizat, a contribuit la bugetul de stat cu peste 311 milioane € în 2023.
Ce este berea și din ce este făcută?
Berea este o băutură alcoolică produsă din fermentarea cerealelor, cum ar fi orzul, grâul și orezul. Procesul de producție a berii implică mai multe etape, inclusiv malț, piure, fierbere, fermentare și maturare. Mai jos, vedeți…