Despre cozonac
Este un desert dulce și cu un miez pufos, care poate avea diferite umpluturi, de la rahat, nucă, stafide, mac, până la cremă de ciocolată, cremă de vanilie sau fructe uscate.
Cozonacul este, de fapt, un împrumut de la desertul bulgăresc numit kozunak, combinat cu celebrul panettone al italienilor. În România, cozonacul a devenit tradițional și se prepară, în funcție de regiune, cu diverse umpluturi, împletiți sau simpli, în formă de chec.
În antichitate, grecii avea un desert numit plakous, care era un fel de aluat dulce, cu miere și nuci, asemănător cu mucenicii românești.
Odată cu folosirea drojdiei, rețetele s-au îmbunătățit și au apărut diverse rețete de cozonac. În Evul Mediu se făcea un desert asemănător cu cozonacul, dar umplut cu fructe uscate, pentru a se păstra mai mult timp.
În mod normal, cozonacul se prepară din făină, drojdie, lapte, ouă, unt și…